Hartowanie sadzonek

0
7807

Przeniesienie rozsady do gruntu to gwałtownahartowanie sadzonek zmiana warunków, nie powinna być ona szokiem dlatego rośliny należy odpowiednio przygotować. Hartowanie sadzonek to szereg działań, które pozwalają przyzwyczaić sadzonki pędzone w stabilnych warunkach środowiskowych w domu, inspekcie lub szklarni do zmiennych warunków panujących w ogrodzie. Młode rośliny są znacznie bardziej narażone na intensywniejsze nasłonecznienie, duże wahania temperatury oraz wiatr, dlatego ich sadzonki wymagają hartowania.

Hartowanie sadzonek -jak hartować sadzonki

Dla delikatnych sadzonek przeniesienie na nowe warunki może wiązać się z niebezpiecznym stresem. Dlatego należy je hartować, dzięki czemu stopniowo je przyzwyczaimy. W przeciwnym wypadku, grozi im więdnięcie, zahamowanie wzrostu lub poparzenie słońcem – a w wyjątkowo niesprzyjających warunkach nawet całkowite wyginięcie. Hartowania wymagają także sadzonki kupowane w sklepach ogrodniczych, gdyż najczęściej trafiają one do sprzedaży prosto ze szklarni, bez koniecznego okresu przejściowego, który przyzwyczaiłby je do miejscowych warunków panujących w ogrodzie.

Większość roślin hartuje się w kwietniu i w maju, gdy sadzonki pędzone z nasion osiągnęły już odpowiednią fazę wzrostu do przesadzenia ich do gruntu. Hartowanie hartowanie sadzonekrozpoczyna się zwykle na dziesięć dni przed planowanym terminem sadzenia. W pierwszych dniach sadzonki wystawia się na zewnątrz tylko na okres jednej godziny. Miejsce w którym hartuje się rośliny powinno być zacienione i osłonięte przed wiatrem, np: pod okapem dachu lub w cieniu drzewa, czy przy zimozielonym żywopłocie. Czas przebywania sadzonek na powietrzu przedłuża się w kolejnych dniach o godzinę, równocześnie zwiększając stopniowo intensywność nasłonecznienia.

W ostatnich dniach należy rośliny pozostawić na zewnątrz także na noc, pamiętając o ich okryciu np: flizeliną ogrodniczą, na wypadek przymrozków. W trakcie hartowania konieczne jest regularne podlewanie, zwykle intensywniejsze niż w warunkach domowych, roślin jednak nie należy nawozić. Zasilanie nawozami można rozpocząć dopiero po około tygodniu od zakończenia hartowania, gdy mamy pewność, że sadzonki przystosowały się do panujących warunków i wznowił się ich dalszy rozwój.hartowanie sadzoneki Wiele kwiatów balkonowych, mimo hartowania, często ulega uszkodzeniom przez późnowiosenne przymrozki. Dlatego je sadzić dopiero od połowy maja po tzw: „trzech ogrodnikach” lub przed spodziewanymi przymrozkami okrywać na noc.

Inspekty są tradycyjnymi elementami ogrodu, które służą do uprawy rozsad i
hartowania roślin. Przeciętny inspekt jest drewnianą ramą zamykaną od framugą okienną z szybą. Jeśli rośliny mają być hartowane, należy uchylać na dzień zamknięcie, regulując stopień otwarcia inspektu oraz zacienienia wnętrza. Do zacieniania inspektu można używać płachty lub maty układanej na wieku. Każdego dnia do wnętrza inspektu wpuszczać coraz więcej powietrza i światła. Na noc zamykając.

Rośliny wymagające hartowania

  • Kwiaty jednoroczne -wysiew w domu, od marca. Rośliny wymagają hartowania, które należy rozpocząć na początku maja na zewnątrz.
  • Rośliny pokojowe -także wymagają hartowania. Od połowy maja wystawiać na balkon taras, taras lub do ogrodu.
  • Warzywa -wysiewać w domu od marca, od końca kwietnia można hartować na zewnątrz, w zacisznym, zacienionym miejscu miejscu. Należy uważać na ślimaki.
  • Sadzonki pędowe- hartować gdy pojawią się nowe, silne pędy; hartować przez 10  dni, potem sadzić do gruntu.
  • Byliny- termin siewu i sadzenia zmienny, rośliny hartować około dziesięciu dni, potem sadzić do gruntu. Byliny pędzone z nasion hartować w inspekcie lub pod osłonami
  • Kwiaty balkonowe- na początku maja wystawiać na zewnątrz w celu hartowania, aklimatyzacja trwa 14 dni. Przed przymrozkami chronić do domu lub okrywać.
  • Rośliny zimowane w domu – hartowanie na początku maja, aklimatyzacja trwa 14 dni, w zacisznym i zacienionym miejscu, na balkonie, tarasie lub otwartym garażu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here